Toiminnallista tasa-arvoa kirkkoon

Kirjoitus hiippakuntavaalien ehdokkaana Rauhantervehdys-lehteen 8.2.2024

Kirkossa etsitään tietä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi ja lainsäädännön sekä seurakuntien käytäntöjen saattamiseksi yhdenmukaisiksi yhteiskunnassa vallitsevan yhdenvertaisuus-, tasa-arvo- ja avioliittolainsäädännön kanssa. Käsillä on uusien kirkolliskokousedustajien ja hiippakuntavaltuutettujen valinta vaaleissa helmikuussa. Nämähän ovat vaalit, joissa äänioikeutettuja on noin tuhatkunta ja he koostuvat papeista ja seurakuntien luottamushenkilöistä. On syntynyt aivan uusi ehdokasryhmittymä mahdollistamaan kirkon lainsäädännön yhdenvertaistamista kannattavien valitseminen uusiksi kirkolliskokousedustajiksi ja hiippakuntavaltuutetuiksi.

Kautensa päättävä kirkolliskokous on toki edennyt muutosten valmistelussa. Kirkkohallitus on kirkolliskokouksen toimeksiannosta hyväksynyt Ovet auki kaikille -suunnitelman tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi seurakunnissa 21.11.2023. Kirkkohallitus on siis ottanut konkreettisen askeleen kirkon lainsäädännön ja käytännön toiminnan yhdenmukaistamiseksi vallitsevan yhdenvertaisuus-, tasa-arvo- ja avioliittolainsäädännön kanssa. Tuen hiippakuntavaltuustoehdokkaana suunnitelman edistämistä.

Suunnitelma taustoittaa ihmisarvotyön teologiset, oikeudelliset ja toiminnalliset lähtökohdat.

Näin voidaan toivottavasti yhä paremmin tunnistaa epäasiallisia käytäntöjä ja ymmärtää syvemmin yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon eri tasot ja merkitykset. Uskonnonharjoitustakaan ei tarkastella erillisenä toimintana, joka oikeuttaisi poikkeamiin. Jos tämä läpäisisi nykyisen käytännön toiminnan, näin painavasisältöistä suunnitelmaa tuskin tarvittaisiin.

Ovet auki kaikille -suunnitelma pohjautuu luomisen moninaisuudelle, jakamattoman ihmisarvon tunnistamiseen ja tunnustamiseen. Kirkon julkisoikeudellisessa asemassa ihmisarvotyö kiteytyy lausumassa, jonka mukaan ihmisarvo ei toteudu julistuksin vaan käytännön toiminnassa. Tämä on mielestäni merkittävä linjaus ja haastaa kilvoitteluun kaikkien lähimmäisten kohtaamisessa ja palvelemisessa rakastamisasenteella.

Kirkossa on jo aika astua aikaan, missä kukaan ei voi sitoa oikeuksiensa toteutumista vaatimukseen saada kieltää toisilta jotain heidän ominaisuuksiensa tai identiteettinsä perusteella. Näin kirkko olisi oikeasti avoin kaikille.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *