Miksi politiikkaan?

Koronapandemian aika toi konkreettisella tavalla esiin täysin keskeneräisen työn mahdollisuuksien tasa-arvon ja toimeliaisuuden tukemisen hyväksi yhteiskunnassamme. Olen soitonopettaja, muusikko, kulttuurialan toimija, tapahtumatuottaja ja siitä onnellisessa ja etuoikeutetussa asemassa, että päivätyöni on opettaminen kunnallisessa musiikkioppilaitoksessa.

Taiteen perusopetus on kunnan lakisääteinen koulutussektorin tehtävä. Sen asema ei ole uhattuna säästöjä etsittäessä, vaikka koulutusleikkaukset ovat toki näkyneet alallani ja erityisesti ammattillisessa koulutuksessa. Resurssit ovat rajalliset ja aiemmin ammatillista koulutusta esimerkiksi musiikin alalla tarjottiinkin ehkä liikaa. Mutta esimerkiksi Oulussa taiteen perusopetuksen tarjonnan mitoitus ei vastaa tällä kasvavan väkiluvun tarpeita. Mielestäni ei ole tehokkaampaa ja vaikuttavampaa lasten ja nuorten osallisuutta lisäävää ja syrjäytymistä ehkäisevää työtä kuin taiteen perusopetus. Se tulisi ulottaa yhä useamman ulottuville! Oulussa sitä tarjotaan konservatoriossa ja taidekoulussa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa.  

Mutta on totaalisen väärin, että taiteella, viihteellä ja tapahtumatuotannolla leipänsä perheelleen hankkiva kansalainen, yrittäjä ja kokonainen toimialaverkosto on ollut näin massiivisessa määrin päättäjille näkymätön, tunnistamaton ja tuntematon! Elinkeinon vapaus ei ole toteutunut eikä toimialan vaikuttavuus- ja talousverkostoa ole aiemmin ymmärretty lainkaan.

Musiikkilehti Rondossa 4/2021 säveltäjämuusikko Olli Virtaperko kirjoittaakin osuvasti, että alaa on lyöty kuin vierasta sikaa. Hän kirjoittaa: ”Kuinka ihmiskunnan historian aivan varmasti hienoin hallitus on meidät näin totaalisesti pettänyt, on kysymys, jota monessa punavihreässä luovassa päässä on ahkerasti pyöritelty”. Toisaalla hän jatkaa: ”On vaikea kuvitella demokratian näkökulmasta mitään vahingollisempaa, kuin antaa äänestämilleen poliitikoille hiljaisuuden siunaama avoin valtakirja tehdä ihan mitä tahansa – vailla poliittista vastuuta, vailla seurauksia.”

Kuva: Unsplash

Taiteilijoilla, edustavat he sitten klassisia eurooppalaisia taiteita tai modernimpaa populaarikulttuuria, on usein erittäin pitkä ja syvällinen koulutus ammattilaisuuteen. He tietävät, mitä tarkoittaa yritteliäisyys, sinnikkyys, (arvo)valintojen tekeminen, keskittyminen oleelliseen, toimeliaisuus ilman tuloja, positiivisen vireen ylläpitäminen, voimaannuttaminen. Ja tuosta vain heidät jätettiin yksin, ei tunnistettu yhteiskunnallista tai kansantuottoa tuottaviksi jäseniksi. Taiteilijat myös laajentavat esimerkillään mallia olla suhteessa maailmaan ja siten lisäävät inhimillisyyttä ja vuorovaikutuksen eri muotoja. Tästä puhuu filosofi Hannah Arendt ja kasvatustieteilijä Gertt Biesta kuvatessaan kasvamisen ja kasvatuksen tavoitteita sanoilla ”being at home in the world” ja ”how to come and remain in dialogue with the world” (Biesta, G. 2017. Letting Art Teach). Me tarvitsemme näitäkin näkemyksiä nuorten syrjäytymisen, yksinäisyyden, mielenterveysongelmien tai yleiseen hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä ja ratkaisuvaihtoehdoissa.

Aiemmin minäkin olen uskonut, toivonut ja luottanut siihen, että perinteisillä itseään sivistyspuolueiksi kutsuvilla puolueilla on kykyä ja näköaloja parantaa asioita, jotka eivät ole edes perustasolla vielä toimivia yhteiskunnassamme. Ajatellaanpa vaikka freelancerien asemaa vaihtelevien työtilanteiden toimeentuloviidakossa tai mahdollisuutta siirtyä helposti työstä tai alasta toiseen. Entä ihmisen toimeliaisuuden ja työkyvyn tukeminen tilanteissa, joissa pikkulapsiperheet, mielenterveyden ongelmia kohtaavat tai pieni- ja mediaanituloiset omaishoitajat ovat?

Valitettavasti politiikka on nykyään ennen kaikkea identiteettejä, ulossulkemista, julistusta turhuuden ja tuhlauksen lopettamisesta, tarttumista mitättömiin yksityiskohtiin kuin Suomen hyvin vähäiseen maahanmuuttoon. Ideologiset erotkin ovat terävöityneet. Ehkä se on hyväkin asia mutta se myös nostaa ihmisiä toisiaan vastaan. Lähdin politiikkaan kokeilemaan, olisiko Liike Nyt mahdollisuus toimia toisin, vaikuttaa asioihin ja ratkaista niitä vuoropuhelua lisäten. Liikkeellä on kuusi perusperiaatetta, jotka minunkin oli helppo allekirjoittaa. Tutustu https://liikenyt.fi/tarina/ ja lähde sinäkin Liikkeeseen!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *